COLOR THEME


BACKGROUND TEXTURE


КУД Рашка

КУД "Рашка" тел: 036/737-780

 

Културно – уметничко друштво „Рашка“ основано је 5. маја 1998. године. Друштво функционише као једна велика породица састављена од 250 чланова различитог узраста.
Неизмерна љубав и спремност чланова да негују традицију свога народа кроз песму, свирање и игру, као и неуморан рад наших педагога – кореографа, музичара и професора певања, који се овим послом баве волонтерсји, савлађују сваку препреку која се наметне током рада.
Велику помоћ у свом раду КУД добија од Општине Рашка и пријатеља друштва који увек када је то потребно, отвореног срца, помажу да се истраје у високим стандардима рада које смо себи наметнули.


Рад друштва се одвија у оквиру ансамбла народних игара и песама, певачке групе и народног оркестра, на пробама током читаве недеље, у Дому културе у Рашки.
КУД „Рашка“ у оквиру ансамбла народних игара и песама има извођачки ансамбл, припремни ансамбл, млађи и старији дечији ансамбли школу фолклора. Својим програмом обухвата широк дијапазон народног стваралаштва од изворних народних игара до високо стилизованих, са уметничким приступом свакој игри.Разноликост игара , ритмова , облика и стилова, карактеристика су репертоара овог ансамбла.


Народни оркестар негује изворну народну музику српског народа.Поред оркестарских нумера које се изводе у оквиру концертног дела са ансамблима народних игара и песама, народни оркестар има вокалне солисте које прати на јавним наступима.
Посебну пажњу КУД Рашка посвећује раду певачке групе која на свом репертоару има песме из свих крајева Србије.


Ансамбли народних игара сваке године наступају на смотрама народног стваралаштва у Србији и учествују на фестивалима фолклора у инистранству.Остали смо у лепом сећању љубитеља националних фолклора у градовима Француске, Холандије, Италије, Шпаније, Грчке, Мађарске, Пољске, Чешке, Словачке, Бугарске Турске, Словеније, Републике Српске, Црне Горе, Луксембурга, Немачке, Македоније и Аустрије, где смо успопставили пријатељске односе како са ансамблима из целог света тако и са публиком и посетиоцима наших концерата.


Комплетан сценски доживљај употпуњују како оригинале тако и квалитетне реконструкције костима о којима се увек водило рачуна.Захваљујући томе ансамбл данас поседује богату колекцију костима, од којих су неки оригинални примерци стари преко сто година.


Бројни наступи у земљи и на позорницама широм Европе увек су били праћени одушевљењем публике, сјајним критикама, похвалама и позивима за поновна гостовања, захваљујући којима се одржавају везе и негују пријатељства са бројним ансамблима из земље и иностранства.
Зато КУД „Рашка“ позива заинтересована друштва, фестивале и институције да заједнички раде на чувању и унапређивању фолклорне баштине.


Велика пажња у КУД-у поклања се перманентном образовању и усавршавању руководилаца ансамбала као и сарадњи са истакнутим стручњацима из области фолклора, етнологије и етномузикологије.

Галерија Слика:

  •